22.02.2008

Sexualitate maritala - de Dr. Sorin Sandulache

'Va rog fierbinte, ... nu starniti, nu treziti dragostea, pana nu vine ea.' Cant. Cant. 8,4.
Desi este considerat adesea un subiect tabu, cred ca abordarea cu responsabilitate a acestei teme este o necesitate. Asistam, de fapt, la un paradox: desi societatea se afunda tot mai mult in imoralitate si este trambitata asa numita 'eliberare sexuala', sau poate, tocmai din aceasta cauza si, ca un reflex de respingere a acestor standarde inacceptabile, si poate dintr-o jena, sau pudoare prost inteleasa, sau pur si simplu din ignoranta, preferam sa reprimam in continuare multe dintre aspectele presante sau dureroase care tin de sexualitate. Daca exista ignoranta, neimplinire, nefericire, suferinta in aceasta privinta, nu avem noi o responsabilitate fata de Dumnezeu, fata de semeni si fata de adevar, sa facem mai mult pentru a imbunatati aceasta stare de lucruri?
Desigur, ca acest subiect are aspecte pudice, intime care nu trebuiesc exhibate; cu siguranta ca fiecare dintre noi este deranjat de formele comerciale, agresive pe care le imbraca sexualitatea in massmedia, sau in kitsch-urile ‚sexy’ sau ‚porno’ care invadeaza piata pana la sufocare. Dar, poate tocmai din acest motiv, ar trebui sa fie foarte clar in constiinta noastra, ce este curat si ce este necurat in aceasta privinta, ce este rusinos si ce nu, ce este vinovat si ce este permis, ba chiar necesar, in domeniul sexualitatii. Continuare in pagina anexa

6 comentarii:

Anonim spunea...

Nu inteleg de ce d-l dr.Sorin Sandulache cauta notorietatea.Probabil dintr-o ambitie personala sau poate profesionala!Cu certitudine nu dintr-o maniera crestina cum ,,trambiteaza''pe la toate posturile de televiziune sau radio in care poti auzi sau vedea ,,infaibilitatea'' tuturor sfaturilor in toate specialitatile medicale.Omul cat traieste invata si intotdeauna apar lucruri noi.Iar domeniile neurologic,psihiatric,psihologic sau inrudite cu acestea depasesc capacitatea omului de a-l explora complet.MAI MULTA MODESTIE RECOMAND,iar cartile in sine sunt opiniile unui om ca oricare altul,substratul este insa cu totul altul...Sa treci de la neurologie la alta specialitate(i), la altele mi se pare oarecum deplasat.Acordati-le mai multa atentie pacientilor d-voastra care stau cu orele in fata cabinetului,tratati-i cu mila si dezinteres si pretuieste mult mai mult decat atatea vorbe in paginile tuturor cartilor scrise.

Unknown spunea...

Gabriela Ana.Il cunosc,am participat la conferinte sustinute de dl.doctor. Cred ca dl. dr S.Sandulache NU MERITA asa adresare.
Deosebit de interesante cartile,mai ales cea de consiliere,care-mi este de un real folos!

Anonim spunea...

Buna,Ana!O vorba din popor spune ca traiesti langa un om o viata si nu-ti ajunge sa-l cunosti...Dar,daca tu infirmi regula este ,,mica ta problema".Teoria, oricat de captivanta te-ar ,,emotiona", te asigur ca la capitolul practic sunt la pamant(ei)...Sa inteleg ca ai probleme?!Este normal,dar in fond nu tu esti cel(cea), care ti le rezolvi?In acestea constau ,,conferintele lor".Zambete,bunavointa,pliante,eventual carti gratis...Propune-i sa-si vanda averea sa scape pe cineva incurabil?Ar face-o?Putin probabil!E prima ta impresie si de aceea refuzi sa ti-o schimbi!Realul folos descris de tine s-a materializat oare in ceva?Sunt medici specialisti care nu fac,, furtuna intr-un pahar cu apa",scriind pana ajung la paroxism,si un medic primar scrie,considerandu-se cel mai prolific neurolog.Oricum acum ma astept sa scrie o carte de bucate,basme,poezii,s.a.m.d.Ma intreb in sinea mea ce spun cei de la Spitalul Bagdasar-Arseni,care opereaza pe creier,citindu-i cartile in fata carora tu ai o atitudine reverentioasa!SI DE CE NU L-AU COOPTAT IN ECHIPA LOR?!Priveste-lca pe un om nu ca pe un salvator.Abordeaza-l si intreaba-l care este scopul urmarit al prelegerilor sale,cere-i sa fie sincer,si scrie-mi pe blog daca m-am inselat.Daca doresti mai pot da nume de astfel de gen,, medici paravan" ptr ca in spatele lor este o intreaga strategie teologica de a sugestiona subconstientului tau ceea ce vor ei.

Anonim spunea...

Gabriela Ana,nu din invidie,rautate sau razbunare am scris pe acest blog necenzurat lucrurile in asa maniera...Scopul lor este sa ajunga la constiita ta si eventual sa ti-o trezeasca.Modul in care procedeaza ma deranjeaza,ptr ca multi nu sunt reprezentativi ptr D-zeu,care crede-ma este singurul in masura sa ne ajute sa trecem obstacolele vietii!Ei se considera portavocea lui D-zeu,dar Insusi D-zeu ti se poate descoperii daca-I ceri ajutorul!Si apropo,da Biblia este adevarata,oamenii sunt falsi,ipocriti,aroganti si nu prea isi vad ,,barna din ochi" cu ochii indreptati la,,paiele altora".Multumesc ptr intelegere si nu partinii ceea ce tu nu cunosteai.Ptr ca limita de la credinta la fanatism este aproape de neobservat,cand ai o fixatie care devine apoi o obsesie,fobie si se finalizeaza in a crede ca ,,adevarul absolut" te determina sa tot scrii orice,oricum si oricand.Valoarea omului este data de caracterul lui nu de cate carti scrii,functii,titluri,etc.Ptr ca traim o vreme in care si raposata Elena Ceausescu avea titluri ca si ei dar aceasta nu a insemnat ca a fost geniala iar ei somitati policalificate.

Anonim spunea...

Modestie din partea doctorului Sandulache cereti dvs??????? Un doctor care sta intr-un cabinet si doar da retete dar locuieste in zona Cismigiu, mai are si o casa pe la munte, una pe la mare, merge in excursii aproape saptamanal in tara, iese foarte des in strainatate vreti sa fie modest? Si toate acestea cu un umil salariu de doctor de policlinica. Dar faptul ca dansul este crestin ii da dreptul sa faca orice, pentru ca este credincios si pe cei credinciosi Dumnezeu ii ajuta. Ceilalti nu conteaza.

Anonim spunea...

Nu inteleg de ce atatea comentarii pe care le pot califica, asumandu-mi riscul de a fi rea, drept foarte acide. Pna la urma, asa cum zicea si dansul, avem capacitatea de a alege si nimeni nu absolutizeaza cartile-i scrise. Bravo pentru ca s-a documentat atat, in timp ce altii poate am gasit altceva mai interesant, poate, de facut. Inainte de a critica atat de aspru, sa ne documentam. Chiar ca m-ati facut foarte curioasa si abia astept sa citesc ce scrie despre consiliere! Anamaria Isabella