05.02.2008

Robul si roaba Domnului

Era prin vara anului 1974. La Biserica pastorita de fratele Chiu Mihai in Parneava, Arad, se organiza in fiecare luni seara, un studiu pentru pregatirea celor ce tin Scoala Duminicala. Se studia intotdeauna lectia de Duminica urmatoare. Veneau frati din multe Biserici si fiecare participa cu ceea ce se pregatise sau cu ceea ce ii descoperea Domnul. Discutiile erau uneori aprinse, dar arareori ieseau din limita politetii si a ravnei ingaduite.
Cand am ajuns eu pe acolo, se discuta tocmai despre relatiile din familie, asa cum sunt ele descrise de apostolul Pavel in Efeseni 5. Se oprisera mai ales la afirmatia: "Barbatul este capul nevestei" (Efes. 5:23) si doreau sa afle care este limita in care o femeie trebuie sa-si urmeze sotul in toate lucrurile. Cineva a trecut la domeniul foarte practic si a cerut o lamurire pentru situatia casatoriilor mixte, cand un membru al Bisericii Baptiste se casatoreste cu cineva din Biserica Pentecostala: Cine hotaraste in ce Biserica se vor inchina de acum inainte ?
Unul din frati a sugerat ca, barbatul fiind "capul", o sotie trebuie sa stie ca isi va urma sotul si ca este normal ca toate aceste casatorii "mixte" sa se integreze acolo unde este membru sotul.
Altcineva a spus ca lucrurile nu stau chiar asa de simplu; in aceste situatii intervine de obicei si restul familiei, socrii, cumnatii, etc. De multe ori, astfel de casatorii produc tensiuni care duc la crize dureroase. Uneori se pune chiar problema divortului. "Merg oare doi oameni pe un drum fara sa fie invoiti?" (Amos 3:3). S-a cerut parerea fiecaruia si fiecare a cam spus cum se face in Biserica din care face parte. Discutiile nu progresau de loc si "consensul" era foarte departe.
Spre surprinderea tuturor, fratele Emil Jiva, care tacuse malc pana atunci, a rupt tacerea cu afirmatia: "Eu, fratilor, raman langa formula ortodoxa!"
S-a facut liniste si fete uimite asteptau o lamurire pentru "abaterea doctrinara" ...
Fratele Emil Jiva a continuat: "In liturghia ortodoxa se spune asa: "Se cununa robul Domnului cutare cu roaba Domnului cutare ..." Cand aceasta este adevarat, nu vor apare probleme. Daca si el si ea sunt "robi ai Domnului", cei doi vor asculta in smerenie de Domnul si nu vor avea ambitii personale. Daca insa sunt altfel, se vor certa nu numai pentru Biserica la care sa mearga, dar si pentru multe, multe alte lucruri."
A trecut de atunci multa apa pe sub moara vremii. Am participat la cununii si am fost martori la intelegeri si la neintelegeri ... De multe ori insa, in situatii de criza, mi-au rasunat in urechi ecoul cuvintelor fratelui Emil Jiva: "Robul Domnului ... si cu roaba Domnului ..." Intr-adevar, aceasta este rezolvarea tuturor problemelor!

Niciun comentariu: