07.02.2008

Cum sa fii Eroul copilului tau ?

Intelege importanta rolului pe care-l ai
Exista o serie de studii recente care dovedesc faptul ca implicarea tatalui in viata copilului duce la o dezvoltare armonioasa a acestuia. ”Tot ceea ce am cercetat pana acum arata ca, atunci cand prezenta tatalui este vizibila in viata copilului, nivelul de inteligenta al acestuia creste si, in plus, acesti copii dau dovada de mai multa incredere in ei insisi si sunt mai motivati sa invete”, a afirmat medicul pediatru T. Berry Brazelton.
Asuma-ti acest rol
Din ce in ce mai multi parinti se multumesc sa joace un rol mai putin important in viata copiilor lor. A fi un parinte bun inseamna sa-ti iei angajamentul de a te implica in mod deplin in viata lui. Un astfel de lucru ar include: sa faci temele impreuna cu el, sa te duci la sedintele cu parintii, sa va jucati impreuna, sa-ti iei timp sa vorbesti intre patru ochi cu el si, in general, sa ai un timp in care sa stie ca te poate gasi acasa.
Nu lasa banii sa se interpuna intre tine si el
Este important sa lucrezi pentru a-ti intretine familia. Sa incerci sa le oferi celor din casa ta conditii cat mai bune de viata. Sunt multi aceia care aduc acest motiv ca o scuza atunci cand marturisesc ca nu au suficient timp pentru copii lor. Totusi, Lee Salk, un psiholog specializat pe problemele copiilor, vine cu urmatoarea teorie: ”Succesul material al parintilor poate fi in detrimentul copiilor, daca timpul acordat obtinerii acestuia se suprapune peste timpul petrecut cu ei. Copiii isi pot da seama de foarte timpuriu ce anume este important pentru parintii lor. Daca observa ca banii sunt undeva deasupra lor, atunci acest lucru va cauza probleme”. Un parinte intelept stie ca relatia, si nu lucrurile materiale, iti ofera adevarata satisfactie.
Cunoaste-ti copilul
Ceea ce face diferenta intre un tata adevarat si toti ceilalti este cunoasterea copilului. Un bun tata va sti ce anume il doare sau il raneste pe copilul sau, la fel de bine cum va sti si ce anume ii aduce bucurie. El va sti ce il face diferit de toti ceilalti copii. Va cunoaste toate acele umbre, culori sau nuante ale personalitatii lui. Un sondaj de opinie, facut in randul a 4000 de familii, a aratat ca un bun tata ar trebui sa stie urmatoarele lucruri despre copilul sau:
• cand a avut o zi grea
• cand e suparat
• numele celor mai buni prieteni ai sai
• ce anume il incurajeaza cel mai mult
• ce ii raneste sentimentele
• de ce anume se simte stanjenit.
Invata de la altii
Un bun parinte priveste, asculta si invata. Este in pemanenta cautare dupa ceva mai bun, incercand sa fure din secretele unor parinti care au reusit. Un adevarat parinte stie ca are nevoie de ajutor si nu-i va fi rusine sa-l ceara.
Fii eroul copilului tau
Inteleptul Solomon spunea: ”parintii sunt slava copiilor lor” (Proverbe 17,6). Un tata bun va deveni eroul copilului sau.
Aceasta se intampla atunci cand tatal intruneste o serie de calitati ca: integritatea, compasiunea, spiritul de sacrificiu, disciplina, dragostea, harnicia si credinciosia in indeplinirea responsabilitatilor. Prea multi parinti insa ii lasa pe altii sa devina eroii copiilor lor.
A fi un tata bun este o investitie de viitor. Tatii de azi ii formeaza pe conducatorii de maine. Toata afectiunea, tot ce i-ai invatat, felul in care i-ai incurajat si in care ai fost un model pentru ei isi vor da roadele mai tarziu. Adultul implinit, sanatos din punct de vedere emotional si care face lumea mai buna prin ceea ce este el, are undeva in sine ceva din tine, tatal lui.
Traducere si adaptare dupa Victor M. Parakin (Revista Ta)

Niciun comentariu: