14.04.2008

Vrei sa salvezi ceva timp?

Daca ai un sot, salvezi ceva ore intr-o saptamana, mai precis 7 - spun concluziile unui studiu privitor la viata de familie intreprins de o echipa de cercetare a University of Michigan.
De esti barbat, salvezi si tu ceva dar mai putin(normal). O sotie il ajuta pe sotul ei sa castige numai 4 ore intr-o saptamana.
Studiul s-a bazat si pe datele adunate incepand din anul 1968 si referitoare la situatia familiilor din SUA, de U-M Institute for Social Research (ISR).
“Pare un sablon cunoscut,” a declarat economistul Frank Stafford, care a condus studiul. “Exista o realocare a timpului si a responsabilitatilor dupa casatorie - barbatii au tendinta sa faca ceva mai mult in afara casei iar femeile lucreaza de obicei mai mult in interiorul casei. In mod sigur exista diferente de ordin individual intre soti. Situatia se complica pentru femei, dupa ce apar copii”
Dincolo de toate s-a putut observa ca incepand cu anul 1976 cantitatea de munca efectuata de femei in casa a inceput sa scada, in timp ce diferite activitati efectuate de barbati in interiorul casei au inceput sa creasca. In 1976, femeile alocau pentru activitatile in interiorul casei, 26 de ore pe saptamana; in timp ce in anul 2005 numarul acestor ore a ajuns la 17.
Barbatii efectuau cam 6 ore diferite activitati in interiorul casei in 1976, comparativ cu 13 ore in anul 2005.Aducand in discutie si perioada cand este “single”, si barbatul si femeia efectueaza dupa casatorie mai multe activitati in interiorul casei. Casatoria nu mai insemana mai putine activitati pentru barbat” a declarat W. Stafford, professor in cadrul College of Literature, Science, and the Arts.
Cercetarea a corelat detalii intre varsta, numarul de copii si statutul marital, factori care influenteaza timpul petrecut in casa cu diferite activitati.Femeile singure cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani consuma aproximativ 12 ore pe saptamana, in timp ce femeile cu varsta cuprinsa intre 60 si 70 de ani au in medie 21 de ore. Sablonul la barbati este diferit. Barbati in varsta petrec mai mult timp in activitati casnice decat barbatii tineri, dar barbatii singuri aloca preocuparilor casnice mai mult timp decat barbatii casatoriti (indiferent de varsta).Femeile casatorite care au mai mult de 3 copii petrec in gospodarie mai mult de 28 de ore pe saptamana. Barbatii casatoriti, cu mai mult de 3 copii, consuma mai mult de 10 ore pe saptamana in activitati effectuate in interiorul casei.
Toti alergam dupa ceva timp in plus si studiul acesta, m-a amuzat si m-a facut curios in acelasi timp. In mod clar casatoria ofera ceva cuplurilor, desi exista parerea ca in casatorie problemele se inmultesc(cu 2) si nu se simplifica.
Preluat din blogul Pe scara cerului

Niciun comentariu: