29.04.2008

Pântece de închiriat? Newsweek dezbate problema mamelor surogat

Coperta revistei Newsweek va atrage cu siguranţă atenţia multora. În imaginea de pe copertă poate fi văzut abdomenul unei mame surogat împreună cu aceste cuvinte – „Pântece de închiriat:

Lumea complexă a mamelor surogat.” Revista oferă o perspectivă fără precedent asupra a ce reprezintă a fi mamă surogat din punct de vedere moral.

După cum explica Jon Meacham, editorul de la Newsweek în articolul introductiv, „Ideea surogatului nu este confortabilă pentru mulţi – cei conservatori o găsesc nenaturală, unii liberali spun că exploatează femeile – dar reportajul nostru a distrus foarte multe prejudecăţi populare.”

Reporterii Lorraine Ali şi Raina Kelley au ales să-şi bazeze cercetarea pe relatările unor mame surogat şi experienţele lor şi pe relatările celor caută aceste mame surogat.

Studiul expune faptul că surogatul nu este în întregime o descoperire nouă, citând surse istorice. Însă problema care reiese din articol este comerţul în creştere în domeniul mamelor surogat, o realitate pe care reporterii o recunosc este „un act al iubirii, dar şi o tranzacţie financiară.”

Într-adevăr, mamele surogat din prezent preferă să fie recunoscute ca şi „purtătoare de gestaţie” – un termen care evită cu atenţie cuvântul mult mai emoţional (şi natural), mamă. Plata obişnuită pentru o „purtătoare de gestaţie” în Statele Unite este de 20 000 – 25 000$. Mamele surogat poartă copii (cei mai mulţi nefiind copiii lor biologici) pentru cupluri căsătorite, cupluri necăsătorite, cupluri de homosexuali şi lesbiene şi adulţi singuri de orice profesie.
Continuare in pagina anexa

Niciun comentariu: