16.04.2008

Copilul tau...

Ca parinte sunt multe feluri in care iti poti creste copilul tau. Fie intr-un fel sau in altul roadele se vor vedea mai tarziu. Copilul invata de la parinte un anumit stil de viata. El nu are o reteta proprie inca dar de obicei isi va copia parintii. Exista si cazuri in care copii sunt inclinati in spre rau si orice ai face, ei tot asa merg. Tot asa insa exista si copii inclinati spre bine, care chiar daca parintii sunt rai totusi ei, de nu se stie de unde, isi vor face o cale buna. In fata acestor lucruri insa un parinte trebuie sa observe inclinatiile copilului sau si in raport cu acestea sa il indrume pentru a se corecta. Pentru parinti in mod normal aceasta este o responsabilitate de la Dumnezeu.

Iata aici cateva reguli afisate intr-un birou al politiei din Houston, Texas, si aduse de o doamna invatatoare intr-o clasa din Constanta, cu titlul.

" Cum poti face din copilul tau un om rau"

1- Da-i copilului tot ce iti cere inca din frageda copilarie. Astfel va creste convins ca cei din jur sunt datori sa ii satisfaca toate dorintele sale

2- Cand foloseste cuvinte murdare, razi. Asta il va face sa se creada interesant. De asemenea il va face sa foloseasca cuvinte si mai murdare.

3- Niciodata sa nu incerci sa ii vorbesti despre lucrurile spirituale. Asteapta pana va ajunge matur pentru a alege el pe ce cale sa mearga.

4- Nu folosi cuvantul "gresit" atunci cand vorbesti cu el. Altfel s-ar putea sa ii dezvolti un sentiment greu de vina.

5- Aranjeaza totul in urma lui - carti, haine, pantofi. Fa totul pentru el, astfel va ajunge sa creada ca toata responsabilitatea e pe umerii celor din jur.

6- Lasa-l sa citeasca tot ce poate gasi. Ai grije sa bea apa numai din pahare curate, sa manance doar din farfurii spalate, dar din punct de vedere intelectual lasa-l sa se hraneasca cu orice gunoi.

7- Cearta-te cu sotia in fata copiilor, astfel nu vor fi surprinsi daca intr-o zi o sa va despartiti.

8- Da-i cat de multi bani poti, nu-l intreba ce face cu ei, nu-l obliga sa lucreze pentru a castiga. La urma urmei, de ce ar duce a viata la fel de grea ca si tine ?

9- Satisface-i orice dorinta, da-i sa manance orice vrea el, cumpara-i tot ce ii place. Nu cumva sa creasca copilul frustrat.

10- Indiferent ce face, da-i dreptate. I-ai partea in fata celorlalti copii, in fata profesorului sau a autoritatilor . Ceilalti au ceva impotriva copilului tau, el nu este vinovat de nimic.

11- Cand ajunge in incurcatura, plange-te: "Oare ce as putea face pentru el ?"

12- Pregateste-te pentru o viata de suferinta. O vei avea, o meriti din plin.

Biblia ne spune despre asta urmatoarele :

Prov.22:6 - Invata pe copil calea pe care trebuie sa o urmeze si cand va imbatrani, nu se va abate de la ea.

Prov.13:24 - Cine cruta nuiaua, uraste pe fiul sau, dar cine il iubeste, il pedepseste indata.

Prov. 22:15 - Nebunia este lipta de inima copilului, dar nuiaua certarii o va deslipi de el.

Prov. 23:14,15 - Nu cruta copilul de mustrare caci daca-l vei lovi cu nuiaua, nu va muri. Lovindu-l cu nuiaua ii scoti sufletul din locuinta mortilor

Prov. 29:15 - Nuiaua si certarea dau intelepciunea, dar copilul lasat de capul lui va face rusine mamei sale.

Prov. 29:17 - Pedepseste-ti fiul, si el iti va da odihna, si iti va aduce desfatare sufletului.

Prov. 19:18 - Pedepseste-ti fiul, caci tot mai este nadejde, dar nu dori sa il omori.

Niciun comentariu: