02.10.2008

Parintii trebuie sa planifice…pentru a fi parinti

A fost cindva un timp cind oamenii planificau lucrurile importante precum casatoria, copiii, finante si felul de viata. Acum se pare ca aceste responsabilitati importante sint secundare celor care aduc satisfactie imediata. Este un numar din ce in ce mai mare de oameni care se casatoresc fara a lua in considerare religia, finantele, problemele familiale, stilul de viata, visele pentru viitor si chiar si diferentele de personalitate.

Este de necrezut cum multe cupluri se casatoresc inainte ca unul din ei sa fie in stare sa sustina familia, dar ei fac copii, apoi certurile incep - ca nu sint destui bani, timp, liberate sau distractii.

Articolul “Work and Family” din 11 Iunie, 08 din The Wall Street Journal admite ca “Cercetarile arata ca ingrijirea copilului in primul an de viata are putere deosebita in dezvoltare, si ca stind un timp mai indelungat cu copilul poate usura depresia post-partum la unele mame”. Cind unele companiile dau in medie 15 saptamini de concediu de maternitate sint puse la zid pentru ca nu dau mai mult, intrebarea este:

A cui responsabilitate este de a fi prezenta mama in primul an de viata al copilului?

A statului? A firmelor? Cred ca nu. Primii 5 ani, si nu numai, sint cruciali in dezvoltarea emotionala, sociala si psihologica a copiilor.

Copiii nu sint animale de campanie, avind nevoie de ingrijire numai in caz de pericol, sau care sint hraniti la un capat si curatati la altul. In fiecare zi creierele lor cresc si se dezvolta.

Care e solutia? O mai buna planificare. Ideea este ca atunci cind devii parinte trebuie sa-ti schimbi prioritatile de la satisfactia individuala (prin cariera) la satisfactia in grup (prin familie).

Niciun comentariu: