08.03.2010

Ce este femeia?

De-a lungul timpului au existat diverse atitudini faţă de femeie, în diverse societăţi, de la desconsiderarea totală până la veneraţie.

In perioada Evului Mediu, mentalul social medieval era structurat pe argumente care demonstrau inferioritatea femeilor, printr-o încercare masculină de a obţine controlul total asupra lor. Aceasta datorită faptului că femeia era un obiect fără suflet, fără inteligenţă sau educaţie, fără drepturi, o proprietate, un bun a bărbatului.In toate societăţile, chiar şi până azi, majoritatea oamenilor trăiesc încă în sisteme de putere patriarhală, care privilegiază bărbaţii faţă de femei, în sisteme de inferioritate şi discriminare a femeilor. Această situaţie este o problemă globală cu care se confruntă femeile din majoritatea ţărilor mai puţin dezvoltate.

Referindu-se la originea femeii şi la poziţia sa în raport cu bărbatul, un citat celebru spune: dacă aceasta ar fi fost creată dintr-o bucată din partea superioară a corpului lui Adam, atunci ea ar fi fost superioară lui; dacă ar fi fost creată dintr-o bucată din piciorul lui Adam, atunci i-ar fi fost inferioară. Însă femeia a fost creată din coasta lui Adam, deci din partea de mijloc a corpului sau tocmai pentru a-i fi egală.

In altă formulare, ”Femeia a ieşit din coasta barbatului, nu din picioarele lui pentru a-i fi pres. Nici din capul lui pentru a-i fi superioară. Ci din coastele lui pentru a-i fi egală, chiar de sub braţul lui pentru a fi protejată şi de lângă inima pentru a fi iubită”.
Continuare AICI

Niciun comentariu: