12.01.2009

Modelul patriarhal al familiei - de Cornelus Miron

Ne uităm în jurul nostru şi căutăm modele pentru familiile noastre. Uneori zicem: „Ce bine ar fi dăcă familia mea ar arta ca a lui.” sau “ce bine era dacă mă năşteam în altă familie.” De obicei aceste afrmaţii se nasc în urma lucrurilor negative care ni se întâmplă. Poate de aceste sărbători, dar şi cu altă ocazie am avut oportunitatea de a petrece cu familia, lucru foarte bun care l-ar putea trăi cineva. „De ce nu se mai înţeleg astăzi membrii familiei?” La această întrebare avem multe răspunsuri. Din cauza alcoolului, a drogurilor, a lipsei banilor, a infidelităţii, etc. Dar putem să punem o întrebare mai aproape de spectrul nostru. „De ce nu se înţeleg bine familiile din biserică, cei care vin duminică de duminică şi se roagă, cântă, ascultă predica…” Dacă dorim să avem biserici sănătose, trebuie să avem familii sănătoase.

Adeseori, în special în Vechiul Testament este prezentat Dumnezeu, ca fiind Dumnezeul lui Avraam, Isaac şi Iacov. Înţelegem de aici că Dumnezeu era Cel care a promis şi împlinea totul pntru ca aceste familii să depindă în totalitate de El. Modelul patriarhal al familiei era modelul în care tatăl, filul, nepotul, strănepotul şi chiar stră-strănepotul locuiau împreună. „Aşa că e frumos?” Dar astăzi nu mai este posibil aceasta. Astăzi e greu să mai locuim în aceeaşi localitate, dar nu să mai locuim în aceeaşi clădire.

De sărbătoarea naşterii Domnului Isus am slujit în biserica baptistă din Valcău, judeţul Sălaj. Acolo l-am întâlnit pe fratele Avraam. Într-una din zile am mers la el în familie. Am descoperit modelul patriarhal al familiei care este prezentat în Scriptură. În aceeaşi clădire locuiau tatăl, adică fratele Avraam, fiul, fratele Ioachim, nepoata cu ginerele şi strănepotul. Dacă ne uităm atent vom descoperi că sunt patru generaţii care pot conveţui împreună.

Cum este posibil, într-o vreme când tinerii vor să scape de cei învârstă şi să fie tot mai liberi ca acest model să îl aplicăm din nou în familiile noastre? Fratele Avraam, dacă Domnul va îngădui peste doi ani va împlini 60 de ani de căsnicie cu aceeaşi soţie. Este un model vrednic de urmat, pentru noi cei tineri, dar şi pentru multe categorii de oameni. Todeauna este proaspăt, vine la biserica la 8.30 şi lucrul acesta îl face şi după masa, totdeauna cu 30 minute înainte să înceapă biserica. Predică şi acuma, iar atunci când vorbeşte se vede că este un om al rugăciunii şi al Scripturii.

Cum credeţi că vom arata noi cei tineri peste 50 de ani? Vom putea conveţui împreună cu copiii, nepoţii şi strănepoţii în aceeaşi clădire? Acest model al familiei poate este demodat, dar este un model biblic. Scuza noastră este următoarea: Astăzi lumea a evoluat, nu putem rămâne tot la lucrurile din vremea patriarhilor. Nu cred că este demodat, dar care este soluţia? Credeţi că se va mai ajunge la urmarea acestui model de familie? Cum vedeţi voi acest model de familie?

Niciun comentariu: