05.01.2008

Sarcina programata!? - de Valentin Dedu

Se poate vorbi despre acest subiect in context crestin? Practica familiile crestine planningul familial? Daca da, o fac acestea cu libertate de constiinta? Pot crestinii sa limiteze numarul de copii in mod intentionat?

La aceasta intrebare trebuie sa raspundem sincer, responsabil si biblic. Problema sarcinii programate da bataie de cap fiecarei familii. Cei mai multi nu au un raspuns teologic la dilema lor, insa in aceasta problema este aproape imposibil sa astepte perspectiva teologica oficiala a bisericii din care face parte. Probabil ca nici nu exista asa ceva, iar daca se adopta un raspuns, de obicei nu are argumente biblice si ancorare in realitate. Cu toate acestea, fiecare familie trebuie sa isi asume o anumita practica. Trebuie sa decidem daca sarcina programata este interzisa sau nu de Biblie. Atat practica, cat si conceptia noastra, nu pot avea decat doua alternative: ,,Da!’’ sau ,,Nu!’’ Problema este de natura decizionala? Esti de acord cu posibilitatea de a controla nasterea, sau nu? Dezbaterea care propune o anumita metoda de contraceptie nu este de natura teologica sau biblica, ci de natura medicala sau culturala?
Discutiile despre metodele de contraceptie pot sa aiba loc numai dupa ce s-a raspuns afirmativ la intrebarea daca sarcina programata este potrivita din punct de vedere bibic. Daca se raspunde negativ la aceasta intrebare, atunci orice discutie cu privire la metode de contraceptie, fie ele abstinenta sau „rugaciunea”, este inutila. Mai mult decat atat, raspunsul afirmativ plaseaza toate metodele de contraceptie pe aceeasi pozitie morala. Nu poti spune ca o metoda este mai biblica decat cealalta. Daca sarcina programata este biblica, toate metodele nu pot fi in afara Bibliei.

Ma vad obligat sa adaug aici un comentariu, ca sa nu fiu inteles gresit. Sarcina programata (contraceptia) nu inseamna avort. Avortul inseamna omorarea (eliminarea) ovulului fecundat, iar crestinii trebuie sa ia in considerare acest aspect atunci cand aleg metoda de contraceptie. Infanticidele sunt contraceptivele care ucid ovulul fecundat in primele ore de sarcina (in acest caz avem de-a face cu avortul). Sarcina programata inseamna o limitare intentionata a posibilitatilor de concepere prin anumite metode.

Cele mai multe situatii pe care le-am intalnit fac parte dintr-un registru al ignorantei; si anume, cele mai multe familii nu au nicio opinie despre controlul nasterii, dar au o practica. Cei mai multi nu abordeaza aceasta discutie intr-un mod deschis, pentru ca sunt tributari unei traditii, pe care, de cele mai multe ori, o neaga prin practica, dar o afirma prin cuvinte. Am asistat la un moment dat la un dialog in care doi „frati” isi exprimau dedicarea de a lupta pentru ceea ce ei numeau „credinta pe care am primit-o”. Unul dintre ei spunea: „Frate, chiar daca noi nu reusim sa implinim, trebuie sa pastram ceea ce am primit!” Nu stiu exact ce au „primit”, insa lupta legalista impotriva posibilitatii de a avea un anumit numar de copii si alte subiecte de genul acesta ii inrobea si pe ei, insa duceau aceasta lupta cu o convingere absurda.

Conceptia conform careia femeia este „mantuita prin nastere de copii”, a dat nastere unei practici abuzive, reducand femeia la o masina de facut copii, fara sa se ia in considerare sanatatea, emotiile si dezvoltarea ei intelectuala. Aceasta conceptie este eretica in esenta ei, pentru ca mantuirea unui om se realizeaza numai prin jertfa lui Hristos, nu prin cat de mult se poate adauga crucii lui Hristos.

Continuare in pagina anexa

Niciun comentariu: