31.07.2010

Avantaje in homeschool: o educatie personalizata

Copiii sint unici. Ei nu sint computere care pot fi programate sau sincronizate. Fiecare are un “program” interior conceput de Dumnezeu si care ar trebui sa fie onorat. Unii bebelusi merg singuri la 9 luni, altii la 16 luni. Unii copii citesc la 4 ani, altii la 10. Ca adulti aceste diferente sint, de obicei, de nedeslusit.
Scolile plaseaza copiii in functie de un program artificial. La 7 ani, copilul trebuie sa citeasca. Daca nu, este etichetat “intirziat”. In clasa 5-a este timpul sa memoreze capitalele statelor. S-a creat un sistem linear si arbitrar de aplicare si ne asteptam ca copiii sa se sincronizeze cu programul creat.
Copiii nu sint masini sau fara minte, cum credea J.J. Rousseau. Ei nu invata in ritm succesiv si masurat. Cresterea lor intelectuala fluctueaza: cind scade, cind creste. Inainte ca copilul sa citeasca “Razboi si Pace”, sa rezolve o problema la algebra sau sa scrie cu succes o lucrare de 10 pagini, el trebuie sa stapineasca anumite abilitati. Educatia la domiciliu ofera oportunitatea de a incepe studiile la fiecare disciplina la nivelul fiecarui copil fara a fi etichetat “intirziat” sau “avansat” ca si cum ar exista un standard stiintific care il putem folosi pentru comparare. Nu exista sentimentul ca esti in urma. Cit de repede sau incet trebuie sa mergi cu programa este indicat de copilul tau.
Cel mai bun moment pentru a repara greselile este atunci cind sint facute greselile, nu 2 saptamini mai tirziu cind primeste rezultatele testului. Daca copilul a inteles gresit lectia la matematica, eroarea se poate prinde inainte de a finaliza o pagina intreaga de exercitii facute in mod incorect. Apoi, nu trebuie sa te multumesti doar cu o nota de trecere. Poti lucra in continuare pina cind lectia este inteleasa bine.
In casa noastra, greselile sint instrumente de invatare, nu o masura a esecului.
Educatia acasa permite schimbarea imediata a metodelor si materialelor, daca se gasesc altele mai bune. Daca ce se foloseste nu se potriveste, parintele se poate uita opri si poate ajusta programa cum crede necesar. Nu trebuie sa astepti aprobarea niciunui minister.
Nu exista alta optiune care sa ofere posibilitatea de a personaliza educatia copilului dumneavstra pentru a se potrivi in functie de abilitatile si interesele lui. Modificarile sint usoare. Rezultatele se vad atunci cind copilul isi atinge potentialul. Copilului ii place sa invete.

Despre parinti inteligenti - In ziua de azi nu ajunge sa fim parinti buni, ci trebuie sa devenim parinti inteligenti.

Generatia actuala de parinti a vrut cumva sa compenseze lipsurile copilariei lor si a incercat sa dea copiilor ce aveau mai bun: cele mai frumoase jucarii, haine, plimbari, scoli, televizor si calculator. Altii le-au umplut timpul copiilor cu multe activitati educative ca invatarea limbilor straine, informatica, muzica. Intentia este excelenta, insa parintii nu au inteles ca televizorul, jucariile cumparate, internetul si excesul de activitati blocheaza copilaria, in care copilul are nevoie sa inventeze, sa infrunte riscuri, sa sufere deceptii, sa aiba timp de joaca si sa se bucure de viata. Continuare AICI

21.07.2010

Planning familial în lumina Scripturii (2)

Nu ar trebui să îl lăsăm pe Dumnezeu să determine mărimea familiei noastre?
Unii oamenii spun că, dacă vrei cu adevărat să te „încrezi în Dumnezeu” în a determina mărimea familiei tale, atunci nu ar trebui să folosesti controlul nasterilor. Acestia asumă că dacă „lasi lucrurile să se întâmple natural” atunci Dumnezeu va fi mai mult la lucru decât dacă urmăresti reglementarea lucrurilor si să fii un administrator a ceea ce se întâmplă. Cu sigurantă, însă, rationamentul lor este unul gresit! Dumnezeu este la fel de mult în control atunci când folosesti controlul sarcinilor ca si atunci când nu o faci acest lucru. Mâinile Celui Atotputernic nu sunt legate de controlul sarcinilor! Un cuplu va avea copii precis la momentul în care Dumnezeu doreste, indiferent că ei folosesc controlul nasterilor sau nu. În egală măsură, totusi, Dumnezeu este în ultimă instantă în control atunci când vine vorba de mărimea unei familii. Continuare AICI

13.07.2010

Construind un cuib puternic.... - de Carol Hopson

Am primit ieri un telefon de la o persoana a carei viata de familia s-a distrus total. Era atita durere in vocea acestei femei, si era ingrozitor de greu sa o asculti vorbind. Se intreba …de ce a parasit-o sotul ei, de ce fiica ei necasatorita este insarcinata, si de ce fiul ei isi petrecea timpul cu tineri rebeli … Bineinteles ca n-am putut determina toate motivele care au dus la aceasta situatie, dar am ascultat-o si din ce spunea devenea din ce in ce mai evident ca familia ei nu au lucrat la fundatia caminului lor. Spuneau ca sint o familie crestina, si cu toate astea au lasat ca, caminul lor sa se distruga bucatica cu bucatica.

Inainte de a trece mai departe, dati-mi voie sa va povestesc cum isi cladesc vulturii cuibul. Pare ca ei sint foarte serioasi in relatia lor (din ce am citit in alte capitole, vulturii isi pastreaza partenerul pentru viata) si in construirea casei- a cuibului lor, pentru mica lor familie. Vor folosi acelasi cuib decade la rind si sint determinati sa-l pastreze puternic si sa-l apere de orice. Vor lucra ca sa-l intareasca si sa-l amenajeze cel putin odata pe an, si citeodata chiar de mai multe ori pe an. Acest proces devine intens iarna sau cind bat vinturile si par ca lovesc si distrug constructia lor. Dar…ei lucreaza mereu la el sa fie siguri ca au un loc pazit, linistit in care sa isi puna ouale si sa-si creasca familia lor si de aceea isi pastreaza hotarirea de a lucra la cuib in fiecare an.

Un cuib de vultur la inceput are diametrul de 5 picioare si 2 picioare inaltime. Peste ani, cuibul se largeste pina la 8 sau 12 picioare diametru si inalt de 20 de picioare. Greutatea unui cuib de vultur variaza intre o tona si doua tone. Cum viata lor impreuna se lungeste, asa si cuibul continua sa se mareasca si sa devina din ce in ce mai puternic si mai aparat. Si nu trece un an fara ca ei sa lucreze si sa mentina si sa repare cuibul lor.

Nu este interesant faptul ca noi oamenii, creati in imaginea Lui Dumnezeu adesea nu realizam cit de important este sa lucram la caminele noastre ca sa le facem din ce in ce mai puternice? Vulturii cunosc riscul care exista in fortele de afara care incearca sa le distruga cuibul, si noi ar trebui sa fim cu atit mai atenti la presiunea lumii dinafara care cauta sa ne distruga familiile.

Romani 12:1,2…”Va indemn dar , fratilor, pentru indurarea Lui Dumnezeu, sa aduceti trupurile voastre ca o jertfa vie, sfinta, placuta Lui Dumnezeu; aceasta va fi din partea voastra o slujba duhovniceasca. Sa nu va potriviti chipului veacului acestuia, ci sa va prefaceti, prin inoirea mintii voastre, ca sa puteti deosebi bine, voia Lui Dumnezeu; cea buna, placuta si desavirsita.”

Dumnezeu nu numai ca ne atentioneaza despre cultura din jurul nostru, dar ne ordona sa ne tinem familiile protejate, facind tot posibilul sa le ancoram intr-o puternica structura Biblica .
Sursa: Pe ganduri

08.07.2010

Viata in pantec

Imagini obţinute cu ajutorul ultrasonografiei 4D prezintă copii nenăscuţi de la 8 la 34 de săptămâni. În aceste 16 stadii ale dezvoltării, copiii se rostogolesc, cască, clipesc, fac tumbe, zâmbesc şi se întind.


Sursa:mamicile

Sexualitatea maritală - principii - de Dr.Sorin Sandulache

Sexualitatea maritala este numai o parte din relatia maritala. Ea este autentica si sanatoasa atunci cand este bine integrata intr-un model sau schema atotcuprinzatoare a intimitatii dintre parteneri. Cateva principii se vor dovedi utile pentru cuplurile care doresc sa realizeze o sexualitate autentica in relatia lor maritala:
1. Simfonia
2. Rolul comunicarii
3. Rolul daunator al tachinarii
4. Naturaleţe
5. Atitudinea de spectator
6. Importanta preludiului
7. Sentimentul de siguranta


Continare AICI

Ce se intampla...?

Ce se întâmplă cu soţul credincios dacă nu mai doreşte să trăiască împreuna cu soţia necredincioasă si invers? În articol va referiţi doar la situaţia in care cel necredincios vrea sau nu să continue relaţia?
Pentru creştinul care nu doreşte să mai rămână în căsătorie cu soţia necredincioasă Apostolul Pavel a scris următoarele:

Celorlalţi le zic eu, nu Domnul: dacă un frate are o nevastă necredincioasă, şi ea voieşte să trăiască înainte cu el, să nu se despartă de ea. Şi dacă o femeie are un bărbat necredincios, şi el voieşte să trăiască înainte cu ea, să nu se despartă de bărbatul ei. Căci bărbatul necredincios este sfinţit prin nevasta credincioasă, şi nevasta necredincioasă este sfinţită prin fratele; altminteri, copiii voştri ar fi necuraţi, pe când acum sunt sfinţi. Dacă cel necredincios vrea să se despartă, să se despartă; în împrejurarea aceasta, fratele sau sora nu sunt legaţi: Dumnezeu ne-a chemat să trăim în pace. Căci ce ştii tu, nevastă, dacă îţi vei mântui bărbatul? Sau ce ştii tu, bărbate, dacă îţi vei mântui nevasta? Încolo, fiecare să rămână în starea în care l-a aşezat Domnul şi în care l-a chemat Dumnezeu. Aceasta este rânduiala pe care am aşezat-o în toate bisericile. (1 Corinteni 7:12-17)
Pasajul biblic afirmă următoarele adevăruri:

Dacă soţia necredincioasă vrea să trăiască mai departe cu soţul ei credincios, creştinul trebuie să rămână în această căsătorie şi să-şi trateze soţia aşa cum este învăţat de Cuvântul lui Dumnezeu, după modelul lui Hristos.
Dacă soţul necredincios vrea să trăiască mai departe în căsătorie cu soţia lui credincioasă, creştina trebuie să rămână în căsătorie şi să-şi trateze soţul aşa cum este învăţată de Dumnezeu.
Bărbatul necredincios este sfinţit prin soţia credincioasă şi soţia necredincioasă prin soţul creştin. Cum? Prin faptul că are o prezentă a trăirii şi a mesajului creştin alături de el, sau de ea şi aceasta îl va face sau o va face să-l primească pe Domnul Isus în inimă şi astfel să fie mântuit sau mântuită.
Un alt motiv pentru care creştinul trebuie să insiste la păstrarea căsătoriei, atunci când soţia necredincioasă (necreştină) voieşte să trăiască, este pentru beneficiul copiilor, ca şi ei să poată fi sfinţiţi fiind crescuţi în învăţătura sănătoasă a Sfintelor Scripturi.
Motivaţia creştinului şi a creştinei este gândul lui Hristos şi va dori să rămână în căsătorie cu soţia necredincioasă sau soţul necredincios tocmai pentru binele şi pentru mântuirea soţiei sau a soţului necredincios şi a copiilor.
Sursa: Moldova crestina

05.07.2010

Planning familial în lumina Scripturii (1)

Este foarte important să acceptăm cu bucurie realitatea că „copiii sunt un dar de la Dumnezeu”. Doar că unii oameni merg mai departe cu raţionamentul, afirmând că, din moment ce copiii sunt un dar de la Domnul, este greşit să facem paşi în direcţia reglementării şi planificării timpului când vom îi vom avea sau a numărului de copii pe care îi facem.

În răspuns, putem observa faptul că Biblia ne spune, de asemenea, că soţia este un dar de la Dumnezeu (Proberbe 18:22), fără ca aceasta să însemne că este greşit ca omul să fie singur (1 Corinteni 7:8). Faptul că ceva este un dar de la Dumnezeu nu înseamnă că este greşit a fi un bun administrator al momentului în care îl vei dobândi. Este greşit să presupunem că dacă „A” este bun şi este un dar de la Dumnezeu, atunci trebuie să încercăm să obţinem câţi mai mulţi de „A” posibil. Dumnezeu a făcut lumea aceasta în modalitatea în care trebuia făcută şi nu ni se cere să facem totul cu maximă măsură. Din motive ce ţin de de viaţa spirituală, poate fi înţelept uneori să nu te căsătoreşti. La fel, din aceleaşi motive, poate fi înţelept să reglementezi mărimea unei familii şi să decizi când este mai bine ca ea să fie lărgită. Aşa cum Wayne Grudem spunea, „este bine să acordăm o mai mică atenţie unor activităţi bune pentru a ne putea focaliza pe alte activităţi bune”. Continuare AICI